gastenboek
media
foto's
anja
actueel
boeken
Login

Recensie Vrouwenthrillers.nl

Het is snikheet. Wim rijdt die ochtend op de automatische piloot naar zijn werk. Al maanden kampen hij en zijn vrouw Saskia met een chronisch slaaptekort omdat hun babyzoontje Fenne hen met zijn gehuil ’s nachts wakker houdt. Als Wim na een lange dag op kantoor weer naar huis wil vertrekken, treft hij Fenne levenloos aan in de Maxi-Cosi op de achterbank. Hij beseft dat hij is vergeten om hem naar de oppas te brengen.

Vergeet mij niet grijpt je vanaf het allereerste moment bij de keel. Hoe kan Wim nou zijn eigen kind vergeten? En hoe kan Saskia hem dit ooit vergeven? Als dit mij zou overkomen, zou ik mijn man dan nog om me heen kunnen verdragen? Kun je je partner na zoiets afgrijselijks ooit nog vertrouwen? Allemaal vragen die door je hoofd spoken. Je moet wel van steen zijn als dit boek je onberoerd laat. Maar bovenal is Vergeet mij niet een superspannende thriller. Wat ten grondslag ligt aan de tragedie, is namelijk minstens zo afschuwelijk.
Schrijfster Anja Feliers vertelt het verhaal stap voor stap, afwisselend vanuit het perspectief van Wim, Saskia en de psychologe Kathleen. Wim zoekt hulp bij deze psychologe, en zij voelt al snel aan dat er iets niet klopt. Trouwe fans zullen Kathleen overigens nog wel kennen uit Feliers’ vorige thrillers Laat me los en Hou van mij! Maar ook als je nog niets van haar hebt gelezen –zoals bij mij het geval was- is dit een prima eerste kennismaking met de Belgisch-Limburgse auteur.
Vergeet mij niet is opgebouwd uit drie delen. In het eerste deel volgen we Wim tot zijn afschuwelijke ontdekking, en de reactie van Saskia en hun dochtertje Bo hierop. Feliers beschrijft op indringende wijze hun karakter, gevoelens en gedachten. Ik miste in die eerste honderd pagina’s wel hier en daar nog het thrillerelement, maar in het tweede deel maakt Feliers dit ruimschoots goed. Ik kan niet teveel prijsgeven over de inhoud, want dan zou ik de clou verraden. Maar ik was serieus in shock. Mijn maag draaide zich bij sommige scènes bijna letterlijk om. Hoe kan iemand tot dit soort daden in staat zijn? Tegelijkertijd bouwt Feliers de leefwereld van haar personage zo op, dat ik het heel geloofwaardig vond. Het laatste deel tenslotte werkt toe naar de climax. Met daarin nog wel een paar losse eindjes. Maar als je terugkijkt, waren die puur noodzakelijk voor de spanningsopbouw, dus daar ga ik ook niet over zeuren
Vergeet mij niet is een waar pareltje tussen de grote bulk Nederlandstalige thrillers die tegenwoordig verschijnt. Een echte vrouwenthriller. Lezen!

 

Recensie Crimezone Thrillersite

Wim is vermoeid, zoals iedere dag: zijn baby is een schreeuwbaby, waardoor hij slaappillen moet slikken om 's nachts niet constant wakker te worden en overdag minder concentratieproblemen te hebben. Het is een dag als alle andere als hij na een werkdag terug wil rijden naar huis en zijn zoontje Fenne op de achterbank van zijn auto aantreft. Het jongetje ademt niet meer – het was die dag erg warm. De nachtmerrie van iedere ouder wordt voor Wim en zijn vrouw Saskia werkelijkheid. Kan hun relatie de dood van hun zoon overleven? En hoe gaat dochter Bo met de situatie om?
Saskia wil vanwege haar woede en verdriet niet met Wim over het ongeval praten, terwijl Wim met vele vragen worstelt. Hij kan zich niet herinneren wat er tijdens die noodlottige ochtend is gebeurd, want de slaappillen waren nog niet helemaal uitgewerkt. Hij besluit daarom hulp te zoeken bij psychologe Kathleen Verlinden. De psychologe vraagt zich al snel af of het verhaal wel klopt, want er lijken puzzelstukjes te ontbreken. Het verhaal is niet compleet.

De emoties in Vergeet mij niet worden vanaf het begin krachtig en realistisch neergezet: de wanhoop spat van de bladzijden af. Als lezer vergeet je soms dat het om een thriller gaat in plaats van om een roman. Je leest over een gezin waarin iedereen op eigen manier met een noodlottig ongeval omgaat. Dit komt ook doordat het even duurt voordat Wim zich af gaat vragen wat er eigenlijk precies is gebeurd, maar heel storend is het niet. Je leert door het rustige tempo van Feliers eerst de personages goed kennen voordat ze de lezer wat dieper in het verhaal meevoert. Daardoor is het makkelijk om je te identificeren met de hoofdpersonages – zelfs met de dementerende moeder van Wim, die altijd op de achtergrond aanwezig is en op een unieke manier humor in het verhaal brengt. (...)

Vergeet mij niet neemt de lezer bij de hand in een emotionele achtbaan. Wanhoop, jaloezie, afgunst, verlies: Feliers weet verschillende kanten van de mens handig in het boek te weven. Deze thriller wekt bij de lezer een gevoel van afschuw op; heerlijk om op donkere avonden te lezen en vervolgens veilig in je eigen bed te kunnen kruipen

 

Recensie De Boekenkast

Wim en Saskia zijn gelukkig getrouwd. Saskia heeft met Bo al een dochter uit een vorig huwelijk. Wim ziet Bo graag en behandelt haar alsof het zijn eigen dochter is. Ook de dementerende moeder van Wim werd liefdevol door Saskia in huis opgenomen en Saskia neemt de zorgen op haar.

De geboorte van Fenne maakt het gezinnetje compleet. Fenne en Bo zijn alles voor Saskia. Haar hele leven draait om haar kinderen. Fenne is echter een huilbaby, om beurten offeren Wim en Saskia hun nachtrust op en na een tijdje slaat de vermoeidheid genadeloos toe. Dit weegt op hun humeur en hun relatie.

Op een extreem warme zomerdag keert Wim na een werkdag terug naar zijn auto. Wanneer hij het portier opent ziet hij op de achterbank de maxi-cosi staan, met Fenne er levenloos in. Wim is totaal overstuur. Hoe is het kunnen gebeuren dat hij Fenne vergeten is naar de oppas te brengen vooraleer hij ging werken?

Wim heeft een onomkeerbare fout gemaakt en gaat gebukt onder schuldgevoelens. Hij begrijpt niet hoe het is kunnen gebeuren en kan zich niets meer herinneren van de fatale dag.

Wim wil met Saskia praten om uit te zoeken wat er die dag fout is gegaan. Maar Saskia weigert met hem te praten. De dood van Fenne vormt een kloof tussen Wim en Saskia en hun huwelijk komt onder een zware druk te staan.

Gelukkig kan Wim zijn hart luchten bij psychologe Kathleen Verlinden. Samen met haar overloopt hij de fatale dag en ontdekt dat er dingen zijn die niet kloppen...

'Vergeet mij niet' is geschreven door auteur Anja Feliers. Anja schrijft jeugdboeken en romans voor volwassenen. In 2004 debuteerde zij met 'Donkere Kamers', een verhaal dat gebaseerd is op het verlies van haar moeder. In 2011 verscheen haar eerste thriller met als titel 'Verleid me'.

'Vergeet mij niet' is haar vierde psychologische thriller en speelt zich opnieuw af in Oud-Rekem. Net zoals in voorgaande boeken is psychologe Kathleen weer van de partij. Het verhaal is opgebouwd in drie delen. In het eerste deel krijgt de lezer een inkijk op de fatale dag met Wim als hoofdpersonage. Wim, die kapot is van verdriet en gebukt gaat onder schuldgevoelens, overloopt de dag en zoekt hulp bij psychologe Kathleen. In deel 2 leren we Saskia beter kennen. De lezer komt alles te weten over haar verleden en waarom ze haar kinderen zo beschermd. In het derde en laatste deel komt de waarheid aan het licht met een spannend en heel verrassend einde.

Net zoals haar drie vorige boeken is 'Vergeet mij niet' een echte thriller. Anja slaagt er in om haar lezers vanaf de eerste bladzijde in haar greep te hebben.

Het is een herkenbaar verhaal dat ieder van ons kan overkomen. Als je met de dood van je kind geconfronteerd wordt en het blijkt nog eens je schuld te zijn, hoe ga je daar mee om? Iedereen verwerkt zijn verdriet op zijn eigen manier. Sommige koppels groeien dichter naar elkaar toe, anderen groeien uit elkaar.

Anja heeft zichzelf weer eens bewezen met dit sterk verhaal en levensechte personages. Je voelt hun woede, verdriet, machteloosheid en schuldgevoelens zo sterk aan dat je het echt meebeleefd.

Dit hartverscheurende verhaal is een vat vol emoties, het maakt gegarandeerd gevoelens los bij de lezer en blijft nog lang nazinderen in je hoofd. Met ‘Vergeet mij niet’ bewijst Anja opnieuw dat ze bij de top van de Vlaamse thrillerauteurs behoort.